Navodila za uporabnike sistema PIS 6 ob prehodu poslovanja v leto 2023

Ekipa Projekt.si vam želi zdravo, srečno in uspešno poslovno leto 2023.

Hkrati vas obveščamo, na kaj morate biti pozorni ob prehodu v novo leto, v zvezi s poslovnim paketom PIS 6. Ob pričetku poslovanja v novem letu je potrebno v PIS-u opraviti nekaj nastavitev, da bo delo s programom potekalo tekoče in nemoteno. 

Ko odpirate prvi dokument v novem obdobju (za leto 2023), v kateremkoli modulu, preverite, da se številčenje z novim letom začne z zaporedno številko 2023-00001 in naprej, razen če ne delate zaostalih dokumentov predhodnega obdobja (leto 2022). Pomembno je, da prvi dokument, ki ga delate v novem obdobju začnete z zaporedno številko 2023-00001. Ta logika velja za vse module, ki se uporabljajo v programu (prevzemi, dobavnice, računi, interni dokumenti, dokumenti prodaje, proizvodnje, temeljnice, potne naloge,..).

Vse spodaj opisane točke, si lahko nastavite sami oziroma za to odgovorne osebe v podjetju.

1. Dokument nima pravega datuma - Blokada obdobja

Če vam program pri kreiranju novega dokumenta za  novo obdobje javi, da “Dokument nima pravega datuma” pomeni, da nimate pravice vnosa dokumenta v novem obdobju (za leto 2023). Te nastavitve naj preveri odgovorna oseba v podjetju oziroma posameznik podjetnik.

Postopek: Najprej preverite, če imate v modulih prikazano funkcijo „Blokada obdobja“ (dovoljen vnos dokumentov izbranega obdobja). Če imate dovoljen vnos dokumentov samo za leto 2022, je potrebno spremeniti datumsko obdobje na leto 2023. Če te funkcije nimate vidne, si jo lahko nastavite s Customize, če pa je ne najdete pomeni, da nimate pravic do uporabe te funkcije (v podjetjih z razdelanimi področji in pravicami do posameznih modulov sistema, ta funkcija ni dostopna). Blokada obdobja se nahaja v meniju “Nastavitve” v sledečih modulih:

  • temeljnice
  • DDV knjiga izdanih in prejetih faktur
  • prevzemi
  • dobavnice
  • interni dokumenti
  • kartice (z blokado obdobja v karticah, se blokirajo vsi dokumenti v izbranem obdobju, ki so povezani s tem skladiščem).

S klikom na Blokado obdobja, se vam odpre novo okno, v katerem spremenite obdobje za katerega se lahko vnašajo dokumenti (npr. za obdobje 2023).

2. Blagajna in blagajniški dnevniki

Po zadnjem zaključku blagajne/blagajn v letu 2022 je potrebno v blagajniških dnevnikih (meni Računovodstvo – Glavna knjiga – Blagajna) odpreti nov blagajniški dnevnik z zaporedno številko 2023-00000. V tem bl. dnevniku je potrebno odpreti prejemek z zap. št. 2023-00000 in izdatek z zap. št. 2023-00000.  To je potrebno storiti pred  prvim zaključkom blagajne v novem letu oziroma po zadnjem zaključku v letu 2022. Če imate več blagajniških mest (npr. BLA, BL1, …), je potrebna nastavitev številčenja za vsako blagajniško mesto posebej.

3. Davčne spremembe

Če gostujete s PIS-om v oblaku, vam ni potrebno storiti ničesar glede nadgradnje. Če pa imate lokalno inštalacijo PIS-a, nas lahko po novem letu pokličete v pisarno in se dogovorite za nadgradnjo, saj je kar nekaj novosti glede nove dohodninske lestvice, olajšav za otroke, splošne davčne olajšave, …

Pri plačah ne pozabite na vpis splošne davčne olajšave (v osnovnih podatkih obračuna plače), ki ni več 375 €, ampak 416,67 €.

Več sprememb si lahko preberete v novostih.

5/5 (2 Reviews)
Scroll to Top